Noten goed voor hersenontwikkeling baby

Onderzoekers uit Spanje vonden een link tussen een moederlijk voedingspatroon met veel noten in de eerste drie maanden van de zwangerschap en betere neurologische ontwikkeling bij hun kinderen.

Voor deze studie werden de kinderen van 22oo moeders gevolgd die gedurende hun zwangerschap voedingslijsten hadden ingevuld.

De neuropsychologische ontwikkelingen van de kinderen werden gemeten met diverse internationaal gevalideerde testen op de leeftijd van 18 maanden, 5 en 8 jaar.

Analyse van de metingen laat zien dat kinderen wiens moeders regelmatig noten aten gedurende de eerste drie maanden van hun zwangerschap beter scoren op cognitieve functies, betere aandacht en een beter werkgeheugen.

“Dit is het eerste onderzoek wat de mogelijke voordelen van het eten van noten gedurende de zwangerschap aantoont op de neurologische ontwikkeling op de lange termijn; zegt Florence Gignac, onderzoeksleider. “Noten bevatten veel foliumzuur en omege 3 en 6 vetzuren. Deze nutriënten worden opgeslagen in het hersenweefsel en vooral in de frontale gedeeltenvan de hersenen die invloed hebben op geheugen en uitvoerende taken”.

De voordelen in dit onderzoek beschreven, werden gevonden bij moeders met de hoogste inname van noten, gemiddeld 3 porties per week van ongeveer 30 gram per portie. Dit is lager dan het advies om dagelijks ene portie noten van 30 gram te nemen. “Dit zorgt ervoor dat we denken dat de voordelen nog veel groter kunnen zijn als zwangeren de aanbevolen hoeveelheid noten zouden eten” volgens Gignac.

De positieve effecten werden vooral gezien bij de inname van noten in de eerste drie maanden van de zwangerschap. In de laatste drie maanden was het effect of veel minder of werd het niet gezien. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de ontwikkeling van de hersenen in de verschillende fases van de zwangerschap anders verloopt.

Bron: Science daily (engels)
Noot van de redactie: het is al vele jaren bekend dat vette vis ook een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van de hersenen. Dit positieve effect wordt vooral gezien bij inname van vette vis in de laatste 3 maanden van de zwangerschap.

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen