Obese vrouwen 1/3 minder kans om zwanger te worden

Een nieuw onderzoek bij één van de grootste infertiliteitscentra in Europa laat zien dat vrouwen die obese zijn (BMI boven de 30) een veel kleinere kans hebben op een zwangerschap en een levend kind dan vrouwen met een gezond gewicht (BMI tussen 20 en 25)

Het instituro Valenciano di Inerfilidad in Valencia (Spanje) heeft de resultaten onderzocht van bijna 10.000 eiceldonaties voor vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen.
Alle eicellen waren gedoneerd door vrouwen met een normaal gewicht.

De ontvangers varieerden echter wel in gewicht;

  • ondergewicht, BMI onder de 20; 15,2% van de patiënten
  • normaal gewicht BMI 20-24,9; 59,5% van de patiënten
  • overgewicht, BMI 25-29,9; 18,5% van de patiënten
  • obese, BMI boven de 30; 6,8% van de patiënten.

 Er zijn al vele onderzoeken gedaan naar de relatie tussen overgewicht en de uitkomsten van de zwangerschap en bijna alle onderzoeken laten zien dat overgewicht, en zeker obesitas, een negatief effect heeft op zwanger worden en zwanger zijn.
Wat precies de negatieve uitkomsten veroorzaakt is nog niet precies bekend.

Veel onderzoeken laten zien dat vrouwen met (veel) overgewicht een hoger risico hebben op een onregelmatige cyclus of geen eisprong.

Het unieke van dit onderzoek is dat alle eicellen afkomstig waren van vrouwen met een gezond gewicht.

De uitkomsten van de behandelingen (IVF met eiceldonatie) is afgezet tegen het BMI van de bevruchte eicel ontvangende vrouwen en laat zien dat hoe hoger het gewicht hoe groter het risico dat de embryo niet innestelde in de baarmoeder, er minder zwangerschappen ontstaan en dat er minder leven geboren kinderen zijn bij de groep overgewicht en obesitas.

Het aantal leven geborenen na de eerste behandeling bij vrouwen met een normaal gewicht is 37,9%, bij vrouwen die obese zijn is dit gedaald naar 27,7%. 
Vrouwen die obese zijn hebben 27% minder kans op een levend geboren kind dan vrouwen met een normaal gewicht laat dit onderzoek zien.

Gebaseerd op onze resultaten, is de kans op een baby bij eiceldonatie voor vrouwen die obese zijn ongeveer 1/3 lager, zegt onderzoeker Dr Bellver.

Naast deze uitkomsten weten we al langer dat obesitas effect heeft op verschillende fases in het  reproductieve systeem. Insuline resistentie komt vaker voor en is van belang bij de vruchtbaarheid, ook komt een onregelmatige cyclus vaker voor en nu weten we dus ook dat een bevruchte eicel minder snel innestelt en ook veel minder vaak uitgroeit tot een levende baby. De kwaliteit van de eicellen bij vrouwen met (veel) overgewicht is slechter dan bij vrouwen met een normaal gewicht. Omdat de eicellen in dit onderzoek afkomstig waren van donatie door vrouwen met een gezond gewicht is bewezen dat dit slechts één van de oorzaken is van het vaker voorkomen van infertiliteit bij vrouwen met overgewicht. De verminderde innesteling moet waarschijnlijk worden toegeschreven aan een slechter endometrium (baarmoederslijmvlies) wat voor een slechte innesteling zorgt.

De bewijzen zijn nu sterk genoeg om vrouwen met overgewicht voorafgaand aan de zwangerschap of vruchtbaarheidsbehandeling te begeleiden in afvallen en een gezonde leefstijl; zegt Dr Bellver. Niet alleen om de resultaten van vruchtbaarheidsbehandeling en zwangerschap te verbeteren, maar ook om de steeds maar stijgende kosten van infertiliteit te verlagen. Daarnaast geeft overgewicht een verhoogd risico op allerlei complicaties als er wel een zwangerschap tot stand komt en hebben de kinderen van vrouwen met (veel) overgewicht vaker allerlei (stofwisselings) ziekten, zegt Dr Bellver.

Bron; Sciencedaily

 

Meer lezen over de invloed van je gewicht op zwanger worden lees je hier. Hier vind je ook meer informatie over begeleiding om via een gezonde leefstijl iets aan je gewicht te doen.

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen