Onder- en overgewicht verhogen risico’s in zwangerschap

Onder- en overgewicht verhogen risico’s in zwangerschap

Onderzoekers van de Universiteit Hospital Virgen de las Nieves, inGrenada, hebben onderzoek gedaan naar de risico’s van zowel overgewicht als ondergewicht in de zwangerschap.

Ze volgden ruim 3000 zwangeren, 5,5 % had ernstig ondergewicht en 8,3% was ernstig of morbide obees (BMI boven de 30 of zelfs boven de 40).

Zwangeren met ernstig of morbide overgewicht (een BMI boven de 35) hebben een hoger risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk, zwangerschapssuiker, verhoogd risico op keizersnede, ademhalingsproblemen bij de baby bij de geboorte en kinderen die veel te dik geboren worden. Ook sterfte van de baby rondom de geboorte is verhoogd.

Zwangeren die sterk ondergewicht hebben, hebben vaker te weinig vruchtwater en hun baby’s zijn vaak te mager.

Hoewel veel van bovenstaande risico’s al langer bekend zijn, bevestigd dit onderzoek maar weer eens hoe belangrijk het is dat vrouwen vóór hun zwangerschap werken aan een gezonder gewicht.

Niet alleen om bovenstaande complicaties te voorkomen, maar steeds meer onderzoeken laten ook zien dat de baby’s van moeders die in de zwangerschap overgewicht hadden in hun latere leven ook een verhoogd risico hebben op overgewicht, hoge bloeddruk, suikerziekte en hart- en vaatziekten.

Verkeerde of onvoldoende voedingsstoffen in de zwangerschap hebben veel meer gevolgen voor je baby dan alleen in de periode van de zwangerschap. Je baby kan hier zijn hele leven last van hebben.

Zorg dus voor een goede voedingsstatus nog vóór je zwanger wordt, niet alleen als je over- of ondergewicht hebt, maar voor iedere vrouw die van zichzelf weet dat haar voeding niet altijd volgens de richtlijn gezonde voeding is. Ruim 60% van alle Nederlanders eet niet volgens deze norm.

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.