Ook één glas alcohol is schadelijk

Ook één glas alcohol is schadelijk

Eén wijntje als je zwanger bent, dat moet toch kunnen? Nee, zeggen vijf beroepsverenigingen rond geboorte- en jeugdgezondheidszorg. Ook één glas alcohol tijdens de zwangerschap kan al heel erg gevaarlijk zijn voor een ongeboren kind, waarschuwen ze in een campagne.

Omdat veel zwangere vrouwen, maar soms ook artsen nog altijd de risico’s van het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap onderschatten, wordt vandaag het project 0% gelanceerd. Daarmee moet duidelijk worden dat de nul alcohol de enige norm is.

Als een zwangere alcohol drinkt, krijgt de baby alcohol binnen. Een groot deel wordt uitgescheiden in het vruchtwater, vervolgens drinkt de foetus het vruchtwater weer op. Daardoor blijft de alcohol in het lijfje van de foetus circuleren en blijft het urenlang blootgesteld aan alcohol. Niet de lever van het kind moet de alcohol afbreken, maar de hersens. Dat levert beschadigingen op.

Volgens TNO-onderzoek uit 2015 zou bijna 9 procent van de zwangere vrouwen aangeven tijdens hun zwangerschap alcohol te hebben gedronken. Maar gynaecologen denken dat het percentage veel hoger ligt, misschien wel rond de 37 procent.

bron: RTL nieuws

Overweging van de redactie: Zou jij je baby na de geboorte alcohol laten drinken? Eigenlijk is dat hetzelfde als dat je in de zwangerschap alcohol drinkt. De alcohol komt gewoon onverdund in het bloed van je baby terecht.

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.