‘Oude’moeders leven langer en hebben beter geheugen.

‘Oude’moeders leven langer en hebben beter geheugen.

Volgens twee recente studies leven vrouwen die op latere leeftijd een kind krijgen langer én hun hersenfuncties blijven beter.

In de eerste studie, gepubliceerd in American Journal of Public Health werden ongeveer 20.000 vrouwen gedurende 21 jaar gevolgd. 54% van hen werd 90 jaar of ouder.

“We zien dat vrouwen die hun eerste kind na hun 25ste kregen meer kans hebben om 90 jaar oud te worden,”zegt Alladin Shadayab, hoofd van het onderzoek. “De resultaten wijzen er ook op dat vrouwen die 2 tot 4 zwangerschappen hebben gehad meer kans hebben om de 90 te halen dan vrouwen die maar één keer zwanger zijn geweest.

In deze studie kwam ook naar voren dat vrouwen die hoger opgeleid zijn, getrouwd, een hoger inkomen hebben, geen overgewicht en geen geschiedenis van chronische ziekten, een grotere kans hebben om 90 jaar oud te worden.

Noot van de redactie: De vraag is natuurlijk gerechtvaardigd of er echt een relatie bestaat tussen ouder worden en op latere leeftijd zwanger worden. We weten immers al heel lang dat hoger opgeleiden vaak een betere gezondheid hebben dan lager opgeleiden….

In de tweede studie ondergingen 830 vrouwen, die de overgang achter de rug hadden, diverse onderzoekjes die het geheugen, concentratievermogen, vermogen te plannen en interpreteren testen.

Uit deze onderzoeken bleek dat vrouwen die na hun 35ste hun laatste zwangerschap hadden een beter geheugen hebben. Zij die hun eerste zwangerschap na hun 24 ste hadden waren significant beter in oplettendheid, werk geheugen, probleem oplossen en redeneren.

De onderzoeksresultaten zijn aangepast voor leeftijd, ras, etniciteit, inkomen en opleiding en wordt deze maand gepubliceerd in the Journal of the American Geriatrics Society.

De belangrijkste hormonen die hierbij van belang zijn, zijn oestrogeen en progesteren. In dierstudies is al gebleken dat oestrogeen effect heeft op de hersenstructuur en hersenfuncties. Progesteren heeft een functie in hersengroei en ontwikkeling.

bron; Sciencedaily

Hele onderzoeken lezen (Engels)?
Onderzoek 1
Onderzoek 2

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.