Papa to be gaat niet langer vrij uit.

Papa to be gaat niet langer vrij uit.

Een groeiend aantal onderzoeken tonen verbanden aan tussen geboorteafwijkingen en de leeftijd en leefstijl van de vader , zeggen onderzoekers van Georgetown University Medical Center.

Ze zeggen dat deze gebreken het gevolg zijn van epigenetische (erfelijke veranderingen in de genfunctie) veranderingen die mogelijk meerdere generaties kunnen beïnvloeden.

De studie, gepubliceerd in het American Journal of Stem Cells, suggereert dat beide ouders bijdragen aan de gezondheidstoestand van hun nakomelingen.
Joanna Kitlinska, PhD, associate professor in biochemie en moleculaire en cellulaire biologie. “We weten dat voeding, hormonale en psychische omgeving van de moeder ervoor kan zorgen dat er permanent iets verandert in orgaanstructuren, de manier waarop cellen reageren en in de genen van haar nakomelingen,” zegt ze.

“Maar onze studie toont hetzelfde aan voor vaders, zijn levensstijl en hoe oud hij is weerspiegelt in de moleculen die de gen functie controleren,” zegt ze. “Hierdoor kan een vader niet alleen zijn directe nakomelingen beïnvloeden, maar ook toekomstige generaties.” Bijvoorbeeld, het blijkt dat een pasgeboren baby het foetaal alcohol syndroom (FAS) kan hebben, terwijl de moeder nooit alcohol gebruikt heeft, Kitlinska. ‘Zo’n 75 procent van de kinderen met FAS hebben biologische vaders die alcoholist zijn,  dit suggereert dat de vaderlijke alcoholconsumptie vóór de bevruchting zeer schadelijk kan zijn voor de baby.

De studie vond de volgende effecten van vaders op hun ongeboren kind:

  • Gevorderde leeftijd van een vader is gecorreleerd met verhoogd risico van schizofrenie, autisme en geboorteafwijkingen in zijn kinderen;
  • Een energie beperkt dieet tijdens een vaders pre-adolescentie is gekoppeld aan een verlaagd risico op cardiovasculaire ziekten bij zijn kinderen en kleinkinderen;
  • Vaderlijke obesitas is gekoppeld aan meer vetcellen, veranderingen in de stofwisseling, diabetes, obesitas en ontwikkeling van hersenkanker bij zijn nakomelingen;
  • Psychosociale stress van de vader is gekoppeld aan gedragsproblemen bij zijn nakomelingen;
  • Vaderlijke alcoholgebruik leidt tot een lager geboortegewicht, verlaging in de totale omvang van de hersenen en verminderde cognitieve functie.

“Dit nieuwe terrein van vaderlijke epigenetica zou moeten leiden tot leefstijladviezen voor de a.s. vader,” zegt Kitlinska. “Om beter te begrijpen wat epigenetische invloeden van beide ouders op het kind  zijn, moeten er meer studies komen die de interactie tussen moeders en vaders onderzoeken, in tegenstelling tot het onderzoeken van elk van de ouders afzonderlijk.”

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.