Peuters zouden langer opvolgmelk moeten drinken???

Peuters zouden langer opvolgmelk moeten drinken???

Vandaag kwamen we op diverse nieuwssites het bericht tegen dat peuters langer opvolgmelk moeten drinken om ijzer- en vitamine D tekort te voorkomen.

In de berichten wordt geclaimd dat uit onderzoek door kinderartsen zou blijken dat kinderen tot 3 jaar dagelijks een flinke beker peutermelk moeten krijgen om te voorkomen dat er schade aan botten en hersenen ontstaat.

In een onderzoek onder ruim 300 peuters in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië tonen ze aan dat 12 procent een ijzer- en 23 procent een vitamine D-tekort heeft.  Minstens 150 milliliter peutermelk (verrijkte poedermelk) per dag kan dat grotendeels voorkomen, aldus de artsen.

Nu weten we al veel langer dat veel peuters een tekort hebben aan ijzer en vitamine D, maar om dat dan te vertalen naar het advies om langer peutermelk te geven lijkt ons wat vreemd.

Uit onderzoek is immers al veel eerder gebleken dat slechts 30% van de ouders hun kind dagelijks de aanbevolen hoeveelheid (10 mcg) vitamine D druppels geeft.

Als ouders het advies, om dagelijks 10 mcg vitamine D aan hun kinderen tot 3 jaar te geven, zouden opvolgen zou het probleem van vitamine D tekort waarschijnlijk opgelost zijn.

Het onderzoek waar de nieuwssites over berichten is gefinancierd door Nutricia, niet zo gek dat de uitkomst is dat een peuter langer opvolgmelk moet krijgen…
Daarnaast was het een onderzoek onder slechts 300 peuters. Dit aantal is veel te laag om een conclusie te trekken en hiermee een advies voor een hele groep te geven.

Als kinderen zouden eten volgens de schijf van vijf zouden de genoemde tekorten waarschijnlijk niet voorkomen. Helaas lees je in het onderzoek niets over hoe (on)gezond de peuters uit de onderzoeksgroep aten.

Zoals zo vaak met nieuwsberichten blijkt hier ook weer eens dat het niet altijd zo zwart/wit is als het nieuws het brengt.

 

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.