Rokende vader; minder zaadcellen bij zoon

Als mannen roken ten tijde van de bevruchting en zwangerschap vermindert dat het aantal zaadcellen bij hun zonen met maar liefst 50%!

In eerdere onderzoeken is al meermalen aangetoond dat de zaadproductie bij zonen van rokende moeders lager is dan bij zonen van niet rokende moeders. Maar nu hebben onderzoekers in Zweden gekeken naar de gevolgen van roken van de vader op de zaadproductie van hun zonen.

Opmerkelijk genoeg blijkt het effect van roken van de man nog hoger te zijn dan van roken van de vrouw op de zaadproductie van hun zonen.

Tijdens het onderzoek van Lund University in Sweden werd het sperma van 104 jonge mannen onderzocht. Natuurlijk werd er gekeken wie van de ouders rookten, maar opvallend was dat zonen van vader die ten tijde van de bevruchting en zwangerschap rookten een slechtere kwaliteit van hun sperma hadden dan zonen van wiens moeder in die periode rookte.

Hoe kan roken van de vader tijdens de bevruchting invloed hebben op de spermakwaliteit van hun zonen?

Sigarettenrook bevat vele stoffen die veranderingen in de geslachtscellen kunnen veroorzaken. Het is daarom goed denkbaar dat door het roken van de vader zijn geslachtscellen (die voor bevruchting zorgen) dusdanige veranderingen hebben ondergaan dat ze deze veranderde genen doorgeven aan hun zonen. Met als gevolg een slechtere zaadproductie als de zonen in de vruchtbare leeftijd komen.

Nu ging het hier om een klein onderzoek en ook nog eens de eerste in zijn soort. Het is dan ook belangrijk dat hier meer onderzoek naar gedaan wordt voordat er harde conclusies getrokken kunnen worden.

Toch wilden we jullie dit onderzoek niet onthouden, een gewaarschuwd mens telt immers voor twee en het advies is dan ook: neem het zekere voor het onzekere en stop beiden met roken ruim voordat jullie onbeschermd gaan vrijen.
Immers het duurt een aantal maanden (3-4) voordat de ei- en zaadcellen vrij zijn van de gevolgen van een ongezonde leefstijl. In ons artikel Gezond zwanger worden lees je hier veel meer over.

bron: Sciencedaily (engels)

 

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen