Te weinig seks oorzaak niet zwanger worden

Zo’n 15 procent van de stellen die een kind willen krijgen, is na een jaar proberen nog niet zwanger.

Soms is de oplossing makkelijker dan gedacht, vertelt hoogleraar voortplantingstechniek Nils Lambalk van het VUmc. “Het is opvallend hoe vaak stellen te weinig seks hebben.”

Dat is dan ook gelijk een belangrijke tip van Lambalk: heb voldoende seks. Want hoewel het als een enorme open deur klinkt, toch gaat het daar vaak mis. “Een paar jaar geleden bleek uit een onderzoek dat zo’n 25 procent van de koppels die een jaar tevergeefs bezig zijn om een kind te krijgen, maximaal vier keer per maand vrijt. Het is dan niet verbazingwekkend dat het nog niet gelukt is. Ik adviseer om twee/drie keer per week seks te hebben, dan mis je niet veel kansen om zwanger te worden”, zegt Lambalk.

Mannen, val af

Dat vrouwen vruchtbaarheidsproblemen kunnen krijgen door over- of ondergewicht, is wel bekend. Maar ook overgewicht bij mannen kan een negatieve invloed hebben op de kans op een zwangerschap. “Mannen die overgewicht hebben, hebben veel vetweefsel”, legt Lambalk uit. “Vet maakt het vrouwenhormoon oestrogeen aan en zorgt ervoor dat de testikels minder goed worden aangestuurd.”

Drink minder koffie en stop met roken

Een tip voor vrouwen bij meer dan vijf koppen koffie per dag duurt het aanzienlijk langer voordat een vrouw zwanger wordt. “Ik zeg altijd, drink een normale hoeveelheid koffie”, zegt Lambalk.

Stoppen met roken is aan te raden voor mannen én vrouwen die een kind willen krijgen. Dat roken tijdens de zwangerschap een slecht idee is, is inmiddels algemeen bekend. Maar vrouwen en mannen die roken of meeroken hebben ook een grotere kans op vruchtbaarheidsproblemen. Bij zware rooksters halveert is de kans op een zwangerschap zelfs elke maand.

Bij mannen die roken, worden mogelijk minder zaadcellen aangemaakt. Ook is de kwaliteit van de zaadcellen minder, wordt de bevruchting bemoeilijkt en kunnen mannen er zelfs impotent door raken, waarschuwt verslavingshulpverlener Jellinek.

Anabole steroïden? Doe maar even niet

De hormonen die nog wel eens door (amateur)sporters worden geslikt om betere spieren te krijgen, verminderen de kwaliteit van sperma. “Dan kun je er wel heel stoer uitzien als bokito, maar presteer je op het gebied van vruchtbaarheid niets”, zegt Lambalk. Mannen die een kind willen, kunnen die middelen dus maar beter even laten liggen. Hetzelfde geldt overigens voor hasj. Ook dat heeft een negatief effect op de kwaliteit van sperma.

Zet de stoelverwarming uit

Huh? Ja echt. Mannen die vaak in de (vracht)auto zitten en dan stoelverwarming gebruiken, verhogen de temperatuur van hun ballen. Terwijl sperma beter is bij een lagere temperatuur. Om diezelfde reden wordt afgeraden om strak ondergoed te dragen.

Verminder je stressniveau

Makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je niets liever wil dan een baby, maar ook stress heeft een negatieve invloed op je kans om zwanger te worden. Vrouwen die veel stress ervaren, zouden 12 procent minder kans hebben op een zwangerschap. Stress gaat ook vaak gepaard met een verstoorde cyclus.

Bron: RTL nieuws

Lees ook onze 10 tips bij kinderwens en onze to do’s als je zwanger wilt worden

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen