Slaap laatste drie maanden zwangerschap op je zij

Slaap laatste drie maanden zwangerschap op je zij

Update slaaphouding in de zwangerschap:

09-04-2019

Recent onderzoek in Engeland (University of Huddersfield) heeft de bevindingen uit het eerdere onderzoek (onderaan deze pagina) nog eens bevestigd:

Vrouwen die op hun rug slagen in de laatste 3 maanden van hun zwangerschap hebben 2,6 keer hoger risico op overlijden van hun baby in de baarmoeder.

Doordat het steeds zwaarder wordende gewicht van de baarmoeder op de grote lichaamsader drukt (vena cave syndroom) kan de bloedstroom naar de placenta, en dus je baby, slechter worden. Hierdoor kan de baby een tekort aan zuurstof krijgen met in het ergste geval het overlijden van de baby tot gevolg.

Vrouwen die op hun rug wakker worden hoeven zich geen zorgen te maken aldus Dr Stacey, maar het advies is wel om vervolgens weer op je zij te gaan liggen en verder te gaan slapen. Ook voor het middagdutje is het advies om op je zij te slapen.

Ben je een echte rug slaper? Neem dan voorzorgsmaatregelen zoals een kussen in je rug om te voorkomen dat je in je slaap op je rug draait.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in the British Medical Journal en opgenomen in de adviezen van de NHS (Engelse gezondheidsraad) die zwangeren in Engeland krijgen in ‘Saving Babies’ Lives care bundle’. Een map met adviezen die Engelse zwangeren krijgen om het aantal doodgeboorten terug te dringen.

bron: sciencedaily (engels)

Engelse onderzoekers adviseren zwangeren om de laatste drie maanden niet meer op hun rug te slapen. Het risico op doodgeboorte is bij rug slapers twee keer zo hoog volgens de onderzoekers.

26-11-2017

Het advies komt voort uit de MiNESS studie en is geplubiceerd in the British Journal of Obstetrics and Gynaecology (BJOG). Het is het grootste onderzoek in zijn soort en bevestigd bevindingen uit eerdere kleinere onderzoeken uit Nieuw Zeeland en Australië.

Het onderzoek keek naar ruim 1000 zwangerschappen, 291 hiervan eindigden in een doodgeboorte en 735 kregen een levend kind.
Onderzoekers concludeerden dat de positie waarin een zwangere in slaap valt het meest belangrijk is. Een vrouw hoeft zich geen zorgen te maken als ze op haar rug ligt als ze wakker wordt zeggen de onderzoekers.

In Engeland eindigt 1 op de 225 zwangerschappen in een doodgeboorte, volgens de onderzoekers kunnen zo’n 130 levens gered worden als de moeder op haar rug in slaap valt.

Wat nu als je op je rug wakker wordt?

Prof Alexander Heazell, klinisch directeur van het  Tommy’s Stillbirth Research Centre in St Mary’s Hospital in Manchester, die het onderzoek leidde, adviseert vrouwen om in hun derde trimester op hun zij in slaap te vallen, ook als ze overdag een dutje gaan doen.
“Vrouwen die gedurende de nacht op hun rug draaien hoeven zich echt niet ongerust te maken. We hebben specifiek gekeken naar de positie waarin vrouwen in slaap vallen omdat dit de positie is waar je het langst in ligt” volgens prof Heazell.

Wel wordt geadviseerd om maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat je zolang mogelijk op je zij blijft liggen:

  • Leg een kussen of kussens in je rug, dit bevordert de zijligging
  • Als je in de nacht wakker wordt en je ligt op je rug, draai weer naar je zij.
  • Slaap ook overdag in zijligging

Onderzoekers kunnen niet met zekerheid zeggen waarom het risico op doodgeboorte is verhoogd bij rugligging. Ze vermoeden dat het dichtdrukken van de zwaarder wordende baarmoeder op de grote lichaamsader een oorzaak is. We noemen dit het vena cava syndroom, waarvan al lang bekend is dat sommige vrouwen hier last van hebben.

bron: Tommy’s charity

 

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.