Spannende seks, sneller zwanger?

Spannende seks, sneller zwanger?

Koppels waarbij een zwangerschap telkens maar uitblijft, moeten meer kijken naar de manier waarop ze seks hebben dan naar de frequentie en timing.

Het veel gehoorde 'laat het los, dan komt het vanzelf' uit de directe omgeving van ogenschijnlijk onvruchtbare stelletjes, zou nog weleens waar kunnen zijn. Om hier achter te komen, start binnenkort een landelijk onderzoek.

De sleutel voor het oplossen van een deel van onbegrepen onvruchtbaarheid kan liggen in het bestuderen van het seksueel gedrag van de paren. Dat stelt Nils Lambalk, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde bij het VUmc in Amsterdam. Zwanger worden is meer dan alleen het bij elkaar brengen van een zaad- en eicel.

Als een vrouw niet zwanger wordt, is er tot nu toe vaak alleen aandacht voor hoe vaak men gemeenschap heeft en in welke fase van de vrouwelijke cyclus dit gebeurt. Daarna volgen onderzoeken naar aanwijsbare oorzaken van onvruchtbaarheid zoals het niet hebben van een eisprong, de afwezigheid van zaadcellen of afgesloten eileiders.

De reden van onvruchtbaarheid blijft bij ruim een derde van de paren echter niet gevonden.
Afwachten dan maar, zeggen de artsen vervolgens als de kans op spontane zwangerschap goed is. De relatie tussen seksueel gedrag en de kans op zwangerschap wordt genegeerd.

En dat is zonde, vindt Lambalk. „Het vermoeden bestaat al lang dat seksueel gedrag een rol speelt bij onbegrepen onvruchtbaarheid”, zegt de hoogleraar voortplantingsgeneeskunde. Binnenkort starten AMC en VUmc hiernaar dan ook een uniek landelijk onderzoek. „In dit onderzoek wordt onderzocht of de kans op zwangerschap bij paren met onbegrepen onvruchtbaarheid vergroot kan worden door intensieve seksuele coaching.”

De deelnemers aan het onderzoek worden in twee groepen verdeeld. „De ene helft krijgt begeleiding om de seks plezieriger en minder stressvol te laten zijn en de andere helft niet.” Na zes maanden worden de groepen vergeleken. „De verwachting bestaat dat de begeleiding tot meer zwangerschappen zal leiden.”

Bron: metronieuws

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.