Sperma kwaliteit neemt sterk af

Sperma kwaliteit neemt sterk af

De sperma kwaliteit neemt de laatste decennia snel af. Dit kan gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid zo zeggen onderzoekers van het Erasmus MC.

Bevatte sperma in 1996 nog 60 miljoen levende zaadcellen per milliliter nu bevat 1 ml sperma nog maar 40 miljoen zaadcellen. Een groot deel hiervan blijkt ook niet levendig genoeg. Deze sterke afname lijkt alleen maar door te zetten en zal er in de nabije toekomst voor zorgen dat steeds meer stellen medische hulp nodig hebben bij het zwanger worden.

“Het voortplanten wordt dan een technische aangelegenheid”, zegt uroloog Gert Dohle in het AD.
De specialist van het Erasmus MC is organisator van een congres waar de kwaliteit van sperma op de agenda staat. Artsen uit de hele wereld komen deze week samen en bespreken wat de oorzaak kan zijn van de teruglopende kwaliteit en wat er moet gebeuren om het sperma te verbeteren.

De oorzaak ligt niet zozeer in het gedrag van de man, zoals het dragen van strakke kleding, laptop op schoot en andere dingen die de temperatuur van de zaadballen verhogen (ook al is dat nadelig voor de kwaliteit van het sperma), maar moet gezocht worden in de zwangerschap.

Als tijdens de zwangerschap de zaadballen van de mannelijke foetus zich ontwikkelen gaat het mis zegt Dohle.
Door de blootstelling aan allerlei chemische stoffen, die de laatste decennia steeds meer gebruikt worden, wordt de hormoonhuishouding verstoord. Hierdoor wordt de mannelijke vruchtbaarheid al in de zwangerschap negatief beïnvloed.

Stellen zouden hier veel beter van op de hoogte moeten zijn. Ze kunnen zelf best veel doen om de blootstelling aan chemische stoffen te verminderen, zegt Dohle.

Bron: AD

Hier kun je meer lezen over de hormoonverstorende werking van chemische stoffen.

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.