Steeds meer te zware baby’s geboren

Steeds meer te zware baby’s geboren

Steeds meer baby’s hebben een te hoog gewicht bij geboorte.

Het is het wetenschappelijke tijdschrift ‘The New England Journal of Medicine’ dat met het zorgwekkend nieuwtje op de proppen kwam.

In 40 jaar tijd is het aantal zwaarlijvige kinderen in Duitsland vermenigvuldigd met factor 10. En dat is problematisch, want “wie obees is op de leeftijd van 3 jaar, heeft maar liefst 90% kans om dat ook op tienerleeftijd nog te zijn of in z’n verdere leven”, zo klinkt het bij de onderzoekers die het gewicht van 51.000 Duitse schoolkinderen onder de loep namen.

Het gaat zelfs nog een stapje verder. De wetenschappers stelden ook vast dat baby’s die te zwaar waren bij hun geboorte anderhalve keer meer kans maakten op overgewicht later in vergelijking met kleintjes die wél een gemiddeld geboortegewicht hadden.

We horen je al denken: “Ach, het is maar een onderzoek uit Duitsland”, maar toch is het geen ver-van-mijn-bed-show. Het geboortegewicht van baby’s wordt ook in Nederland geregistreerd. Uit deze statistieken kunnen we zien dat in Nederland maar liefst 13% van de baby's bij geboorte meer dan 4000 gram (4 kilo) wegen. In België was dit in 2012 (laatst bekende cijfers) 9,5%.

Moeders in spe

Het gewicht van je baby wordt voor een belangrijk deel bepaald door de voedingstoestand van jou als moeder.

Meer dan 1 op de 3 vrouwen komt tijdens de zwangerschap teveel aan!

Zoals je op onze pagina Gewichtstoename kunt lezen is het advies hoeveel je mag aankomen afhankelijk van je BMI van voor de zwangerschap. Met een normaal BMI is het advies om tussen de 11,5 en 16 kilo aan te komen, maar bij ernstig overgewicht bijvoorbeeld maar 6 kilo.

Bij vrouwen die te zwaar zijn zie je vaker dat ze in de zwangerschap echt teveel aankomen. Nu denk je misschien 'ach, dat zie ik na de bevalling wel weer', maar teveel aankomen heeft niet alleen gevolgen voor jezelf  maar zeker ook voor je kindje.

Gedurende de zwangerschap ben je onder andere de stofwisseling van je baby aan het programmeren. Als jouw kindje in de baarmoeder continu teveel suikers of vet krijgt zal zijn stofwisseling na de geboorte ook anders werken dan die van een baby die gezondere voeding kreeg. En dit heeft invloed voor de rest van zijn/haar leven.

Daarnaast hebben kinderen met een te hoog gewicht bij geboorte op latere leeftijd een verhoogd risico op hart- en vaatziekten én diabetes!

Het ligt voor de hand, maar een gezonde levensstijl is de enige oplossing. Heb je moeite met gezond eten, vraag hulp. Bijvoorbeeld door naar een diëtiste te gaan of volg onze online cursus Voeding en zwangerschap.

 

Vind jij het belangrijk goed voor jezelf én je baby te zorgen?

Onze diëtiste Anouk Bolhaar heeft een fijne online cursus voor jou ontwikkeld. In deze video cursus leer jij hoe je makkelijk gezond en lekker eet. Wij gaan voorbij aan alle hypes en geven je eerlijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie in deze online cursus. Leuk, leerzaam en zó belangrijk nu je zwanger bent of zwanger wilt worden.

bron; hln.be

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.