Te dikke baby’s door te grote porties

Ouders geven hun baby te grote porties eten, hierdoor ontstaat overgewicht bij baby’s.

Dit is de uitkomst van een groot Engels onderzoek. Tijdens dit onderzoek werd van ruim 2500 baby’s, tussen de 4 en 18 maanden oud,  een eetdagboek bijgehouden en door de onderzoekers geanalyseerd. Hieruit bleek dat te dikke baby’s niet zozeer meer snacks of ongezonde tussendoortjes kregen, maar grotere porties!
141 kcal in plaats van de 130 kcal die baby’s met een gezond gewicht kregen.

De soort voeding en de frequentie van eten was bij alle kinderen ongeveer gelijk. Hieruit concluderen de onderzoekers dat het dus vooral de portie grootte is die ervoor zorgt dat baby’s overgewicht krijgen.
Onderzoeker Haley Syrad: “Het onderzoek laat zien dat het aantal keer dat een baby eet geen effect heeft op hun gewicht en het is zeker niet zo dat ouders van baby’s met overgewicht hun baby een extra Mars of appel geeft. De porties zijn alleen groter van de kinderen met overgewicht.”

Veel ouders vinden een lekkere mollige baby schattig en realiseren zich niet dat overgewicht onder de 2 jaar een voorbode is voor overgewicht als tiener en later als volwassene.

Ook blijken veel ouders niet te weten hoeveel voeding ze hun baby moeten geven. Hier zouden duidelijkere richtlijnen voor moeten komen volgens de onderzoekers.

Een goed advies voor zolang er geen duidelijke richtlijnen zijn is:

  • Start met kleine porties en laat je kind aangeven als het nog steeds honger heeft, geef dan iets meer.
  • ‘Dwing’ je kind niet om alles op te eten, genoeg is genoeg.
  • Laat je kind langzaam eten en houd vaste voedingstijden aan.
  • Laat je kind bepalen hoeveel hij wil eten, niet de grote van de portie die jij opgeschept hebt.

Bron: bbc.com

 

 

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen