Na terugplaatsing 1 embryo toch meerling

Na terugplaatsing 1 embryo toch meerling

Zwanger van een meerling na terugplaatsing van 1 embryo bij vruchtbaarheidsbehandelingen, het komt voor.

Dit is de uitkomst van het grootste onderzoek naar het voorkomen van meerling zwangerschappen na terugplaatsing van één enkele embryo.

Onderzoekers onderzochten bijna 1 miljoen cycli en vonden dat het risico op een twee- of zelfs drieling rond de 1,36% ligt.
Het risico wordt verhoogd als er gebruik wordt gemaakt van bevroren embryo’s die na ontdooien en een aantal dagen rijpen in het laboratorium voor ze worden teruggeplaatst  en als er gebruik wordt gemaakt van assisted hatching.

Assisted hatching is een behandelmethode die in Nederland nog niet wordt toegepast. Bij assisted hatching wordt met een laser een gaatje gemaakt in het schilletje dat om het embryo heen zit. Hierdoor zou het embryo makkelijker kunnen innestelen en zou de zwangerschapskans na een embryoplaatsing hoger kunnen zijn. Er wordt momenteel onderzoek in Nederland gedaan naar het effect van assisted hatching.

Het blijkt zo te zijn dat deze embryo’s in een heel vroeg stadium zich alsnog een keer extra splitsen zodat er een twee- of drieling ontstaat.

Nu is een percentage van 1.36% niet heel hoog, maar het advies is toch dat artsen stellen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan moeten wijzen op het risico.

bron: Sciencedaily (Engels artikel)

Noot van de redactie: Of een percentage hoog of laag is heel relatief. Zo spreken we bij het onderzoek naar risico’s op een kindje met Down syndroom over een verhoogd risico als het risico meer is dan een 0,5%…en krijgen vrouwen dan vervolgonderzoek aangeboden. Het is dus maar net hoe je dingen bekijkt of een risico hoog of laag is.

 

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.