Vitamine C tekort zwangere geeft hersenschade baby

Nieuw onderzoek aan de Universiteit van Kopenhagen doet vermoeden dat vitamine C tekort bij een zwangere, onherstelbare, hersenschade geeft bij de baby.
Bekend is dat 10 tot 20% van alle volwassenen in ontwikkelde landen een tekort heeft aan vitamine C.
Het onderzoek in Kopenhagen laat zien dat zelfs een klein tekort aan vitamine C ervoor zorgt dat de hersenen van de baby zich niet goed kunnen ontwikkelen. De hippocampus (het geheugencentrum van de hersenen) ontwikkeld niet goed bij een tekort aan vitamine C.
Professor Jens Lykkesfeldt en zijn team deden onderzoek bij zwangere cavia’s. Cavia’s kunnen, net als mensen, zelf geen vitamine C aanmaken, vandaar dat er cavia’s gebruikt zijn voor dit onderzoek. 

Er zijn groepen die meer risico lopen op een tekort aan vitamine C; Rokers en mensen uit de lagere sociaal economische klasse.
De kinderen van moeders met vitamine C gebrek worden geboren met een slecht ontwikkeld geheugencentrum. Ze zullen vaker leerproblemen hebben. 

Dit nieuwe onderzoek laat maar weer eens zien hoe belangrijk een gezonde leefstijl en voedingsstatus is gedurende de zwangerschap (en in de maanden vóór de zwangerschap). De schade aan de hersenen van de baby kan niet meer worden hersteld, ook niet als na de geboorte vitamine C supplementen worden gegeven.

Bron; science daily

Behoefte aan professionele begeleiding in gezonde voeding?

Sandra Vuik, de verloskundige van de site, is ook leefstijlcoach. Vind jij het belangrijk om je kindje een zo gezond mogelijke start te geven en wil je daarbij ook het risico op complicaties sterk verminderen? Sandra biedt je de mogelijkheid voor persoonlijke begeleiding in een gezonde leefstijl. Zij biedt 2 online begleidingsprogramma’s:
1) Eenmalige analyse van je huidige voeding, online overleg over wat jij belangrijk vindt in je voeding, wat eet je graag, wat niet, hoeveel tijd heb je om te koken enz. Naar aanleiding van de analyse van je huidige voeding en jouw wensen maakt Sandra een ‘dieet’ dat ervoor zorgt dat je EN gezond eet EN niet teveel (of te weinig) aankomt in de zwangerschap. Na 2 weken is er nog een contactmoment waarbij wordt besproken hoe het gaat met je voeding en wat er eventueel nog aangepast kan worden. Kosten: 35 euro
2) Leefstijlcoaching. Dit online coachingsprogramma gaat een stuk verder dan optie 1. In dit programma krijg je intensieve persoonlijke begeleiding. Iedere 2 weken is er contact tussen jou en Sandra. Bij dit programma word je niet alleen begeleidt in gezonde voeding, maar ook in een gezond beweegpatroon (vrouwen die voldoende bewegen hebben een makkelijkere bevalling bijvoorbeeld) en leer je ook om op tijd te ontspannen of gaan we samen werken aan bijvoorbeeld emotie eten. Stress is immers slecht voor je baby. Met dit programma krijg je intensieve begeleiding die ervoor zorgt dat je zo gezond mogelijk zwanger bent (of zwanger wordt). Schrik niet, je leefstijl wordt echt niet rigoureus verandert. Met kleine aanpassingen kom je vaak al een heel eind. Wees ook niet bang dat je niets lekkers of ‘ongezonds’ meer mag eten, een chocolaadje of patatje op zijn tijd kan gewoon passen in een gezonde leefstijl. Gezond bewegen betekent ook echt niet dat je ineens 3 x per week naar de sportschool moet, de adviezen van Sandra zijn in ieders leven in te passen en worden ook echt afgestemd op jouw leven. Geen standaard verhaal, maar een programma gemaakt naar jouw wensen en mogelijkheden. kosten 30 euro per maand.

Voor meer informatie of om je aan te melden, vul het contactformulier in

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen