Vitamine C tekort zwangere geeft hersenschade baby

Vitamine C tekort zwangere geeft hersenschade baby

Nieuw onderzoek aan de Universiteit van Kopenhagen doet vermoeden dat vitamine C tekort bij een zwangere, onherstelbare, hersenschade geeft bij de baby.
Bekend is dat 10 tot 20% van alle volwassenen in ontwikkelde landen een tekort heeft aan vitamine C.
Het onderzoek in Kopenhagen laat zien dat zelfs een klein tekort aan vitamine C ervoor zorgt dat de hersenen van de baby zich niet goed kunnen ontwikkelen. De hippocampus (het geheugencentrum van de hersenen) ontwikkeld niet goed bij een tekort aan vitamine C.
Professor Jens Lykkesfeldt en zijn team deden onderzoek bij zwangere cavia’s. Cavia’s kunnen, net als mensen, zelf geen vitamine C aanmaken, vandaar dat er cavia’s gebruikt zijn voor dit onderzoek.

Er zijn groepen die meer risico lopen op een tekort aan vitamine C; Rokers en mensen uit de lagere sociaal economische klasse.
De kinderen van moeders met vitamine C gebrek worden geboren met een slecht ontwikkeld geheugencentrum. Ze zullen vaker leerproblemen hebben.

Dit nieuwe onderzoek laat maar weer eens zien hoe belangrijk een gezonde leefstijl en voedingsstatus is gedurende de zwangerschap (en in de maanden vóór de zwangerschap). De schade aan de hersenen van de baby kan niet meer worden hersteld, ook niet als na de geboorte vitamine C supplementen worden gegeven.

Bron; science daily

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.