Voorzichtig met groene thee

Groene thee is heel gezond, toch? Ja, maar misschien niet als je zwanger bent.

Pff, wat nu weer, weer iets wat je als zwangere niet mag?

Tja, het is niet anders, de wetenschap staat niet stil en dagelijks zijn er vele nieuwe onderzoeken waar we gelukkig niet altijd naar hoeven te luisteren, maar in het geval van groene thee is het toch verstandig extra op te letten.

Eerst een stukje werking van het hart bij de baby
De ongeboren baby krijgt zuurstof en voedingsstoffen via de navelstreng van zijn moeder en via dezelfde navelstreng wordt kooldioxide en afvalstoffen afgevoerd.
Na de geboorte vindt de uitwisseling van zuurstof en kooldioxide via de longen plaats. Omdat de longen in de baarmoeder nog niet werken is het ook niet nodig om bloed door de longen te laten stromen.
Immers, na de geboorte gaat het zuurstofarme bloed vanaf het hart naar de longen waar zuurstof aan het bloed wordt toegevoegd, vervolgens gaat het bloed weer naar het hart en via de grote
lichaamsslagader (aorta) naar de rest van het lichaam.
Om te voorkomen dat het bloed (in de baarmoeder)van het hart naar de longen gaat heeft het ongeboren kind een extra bloedvat: de Ductus Botelli (DB).
De DB zorgt ervoor dat het bloed vanuit het hart niet eerst naar de longen gaat, maar direct naar de grote lichaamsslagader.
Na de geboorte gaan de longen zorgen voor opname van zuurstof en afgifte van kooldioxide. De DB moet zich dan ook gaan sluiten zodat al het bloed uit het hart naar de longen gaat om zuurstof op te nemen.
Een paar dagen na de geboorte is de DB (normaal gesproken) gesloten.

Prostaglandines (een hormoon wat je in de zwangerschap extra hebt) zorgt ervoor dat de DB open blijft.

Soms sluit de Ductus Botelli al IN de zwangerschap.
Een enkele keer komt het voor dat de DB al in de zwangerschap sluit.
Dit is niet goed voor het ongeboren kind.
De longen werken nog niet waardoor ze erg veel weerstand geven aan de bloedstroom, hierdoor moet het hart erg hard werken om het bloed toch naar de longen te pompen.
Dit kan leiden tot een verhoogde druk in de longen en een verdikking van de hartspier omdat het hart veel te hart moet werken, uiteindelijk kan het zelf leiden tot het overlijden van de baby in de baarmoeder.

Gelukkig komt het te vroeg sluiten van de DB zelden voor!
Bekend is dat gebruik van NSAID’s een verhoogd risico geven op het vroegtijdig sluiten van de DB.
NSAID’s zijn ontstekingsremmende pijnstillers.
Bekende NSAID’s zijn ibuprofen, diclofenac en naproxen.

Wat doet groene thee dan?
De werkzame stof in groene thee is polyfenol. Ook andere voedingsmiddelen zijn rijk aan polyfenolen, waaronder zwarte chocolade, druiven, bessen, olijfolie, walnoot en pinda.

Polyfenol is een antioxidant en heeft onder andere een anti-inflammatoire (ontstekingsremmende) werking.
Net als NSAID’s, zorgt polyfenol voor remming van de aanmaak van prostaglandines, die belangrijk zijn voor het openhouden van de DB.
NSAID’s worden om die reden wel afgeraden in de zwangerschap maar over groente thee werd tot nu toe niet gerept.

Uit dierexperimentele studies bleek een aantoonbaar verband tussen moederlijke blootstelling aan groene thee en foetale vernauwing van de DB.
In een observationele cohortstudie werd gekeken naar zwangere vrouwen bij wie de DB vernauwing was gediagnosticeerd in het derde trimester van de zwangerschap en die geen NSAID’s hadden geslikt.
De intake van polyfenolrijk voedsel werd geobjectiveerd middels een voedselvragenlijst.
De DB vernauwing was in 96% van de gevallen compleet opgeheven drie weken na het staken van polyfenol-rijk voedsel.

Vernauwing van de Ductus Botelli treedt vooral op in het derde trimester (laatste 3 maanden van de zwangerschap)

Mag ik nu helemaal geen groene thee meer drinken in de zwangerschap?

Helaas is uit de onderzoeken niet duidelijk geworden hoeveel groene thee (of andere producten met polyfenol) veilig te gebruiken zijn.
Een kopje groene thee per dag lijkt geen kwaad te kunnen, maar drink geen hele potten per dag.

Omdat het sluiten van de DB vooral in de laatste drie maanden van de zwangerschap speelt, geldt het advies om voorzichtig te zijn met groene thee dan ook vooral voor de laatste drie maanden.

bron: knov.nl

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen