Zwanger en ziek? Je werkgever weet dit mss niet.

Veel werkgevers klagen als een zwangere werkneemster ziek wordt. Normaal kost ziekte een werkgever geld, maar bij zwangerschap kan de werkgever de kosten declareren, veel werkgevers blijken dit niet te weten. Attendeer je werkgever hierop!

Ondernemers laten flink wat geld liggen wanneer hun medewerksters zwanger raken en ziek worden. Bij 1 op de 3 gevallen wordt de financiële compensatie van ziekte als gevolg van de zwangerschap niet benut. Hierdoor lopen zij per medewerkster vaak duizenden euro´s mis.

Dat blijkt uit een analyse van Robidus onder 24 bedrijven met in totaal 200.000 werknemers. De werkgevers benutten vergoedingen die voortvloeien uit de Wet op arbeid en zorg (WAZO) en de Ziektewet (ZW) voor zwangere vrouwen onvoldoende.
Zwangere medewerksters hebben recht op loondoorbetaling tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof, ondernemers kunnen de kosten van dit verlof bij het UWV declareren. Gemiddeld gezien blijkt dat deze werkgevers 10 procent van hun WAZO-rechten niet onbenut laten, terwijl de gemiddelde duur van zo´n uitkering 80 dagen is.
Ook als medewerksters ten gevolge van hun zwangerschap ziek worden kunnen werkgevers deze kosten bij het UWV indienen, op basis van ZW 29a. Dertig procent van het geld dat ondernemers kunnen declareren dankzij dit artikel, blijft liggen. Terwijl het gemiddelde verzuimpercentage van zwangere vrouwen 55 procent is met een gemiddelde duur van 60 dagen.

bron: telegraaf

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen