Zwanger door nieuw superfood?

Zwanger door nieuw superfood?

De detox-hype, waarbij mensen actieve kool eten en drinken, vermindert de werking van medicijnen waaronder die van de anticonceptiepil. Een ongewenste zwangerschap als gevolg van een voedselhype ligt op de loer zo waarschuwt het Algemeen Dagblad.

Met deze zoveelste ‘gezondheidshype’ willen mensen door het eten en drinken van actieve houtskool ontgiften. Actieve kool zou het nieuwste superfood zijn.
In de supermarkt en online zijn inmiddels allerlei producten te koop waar actieve kool aan is toegevoegd, denk aan drankjes, rijstwafels, ijs, thee en allerlei watertjes.

In een flesje Detox-water, te koop bij AH, zit 250 milligram actieve houtskool, net zoveel als in 2 tabletten Norit.

Norit wordt gebruikt bij reizigersdiarree en als hulpmiddel bij vergiftiging.

Trudy Voortman,  voedingsonderzoeker van het Rotterdamse Erasmus MC heeft haar bedenkingen bij het toevoegen van een geneesmiddel aan eten of drinken. Medicijnen moet je innemen tegen de klacht waar je last van hebt, ik vind dat je het beter niet kunt innemen als je er geen last van hebt. Dat doe je met andere medicijnen evenmin.”

Voortman: ,,Actieve kool is poreus en heeft als eigenschap dat het stoffen aan zich bindt zodat ze het lichaam weer verlaten. Dat is nuttig bij een voedselvergiftiging of bij een overdosis paracetamol bijvoorbeeld.

,,Maar het doet hetzelfde met allerlei goede stoffen. Vitaminen, mineralen of een geneesmiddel dat je nodig hebt zoals de pil. Drink je te veel sap dan zou je last kunnen krijgen van vitaminetekort en je zou in theorie zwanger kunnen raken”, vertelt Voortman.

Albert Heijn zegt over het  risico op verminderde werking van onder andere de pil dat mensen dan wel heel veel drankjes moeten drinken. Toch staat op de bijsluiter van Norit 125 mg tabletten (de helft van wat in een drankje zit) het volgende:
” Het gebruik van Norit zal in het algemeen de werking van oraal ingenomen geneesmiddelen verminderen.
Gelijktijdig gebruik van Norit en orale contraceptiva (‘de pil’) kan mogelijk de werkzaamheid van de orale
contraceptiva verminderen. Een aanvullende methode van anticonceptie (b.v. gebruik van een condoom) is in
voorkomend geval noodzakelijk”.

De dosering van Norit is: 6-9 tabletten per keer innemen en maximaal 27 tabletten per dag.

 

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.