Zwanger worden, gebruik olijfolie.

Door meer olijfolie te gebruiken zou je de kans om zwanger te worden met 40% verhogen. Kan het zo simpel zijn?

Volgens Britse wetenschappers wel. “Wie meer olijfolie consumeert, heeft meer kans om zwanger te worden”, zeggen ze. De wetenschappers voeren momenteel een vruchtbaarheidsstudie uit met 100 koppels die IVF-behandelingen ondergaan. Ook eerder onderzoek toonde al aan dat olijfolie positieve effecten heeft op vruchtbaarheid.

Olijfolie staat centraal in een nieuwe vruchtbaarheidsstudie die wordt uitgevoerd door de Britse Universiteit van Southhampton. Meer dan 100 koppels die IVF-behandelingen ondergaan, nemen deel. De verwachtingen zijn meer dan positief. De onderzoekers zeggen dat een verhoogde inname van olijfolie de kans op een zwangerschap met 40% kan verhogen.

Een deel van de koppels gebruiken gedurende zes weken als aanvulling op hun normale dieet extra olijfolie tijdens het koken, ze eten tapenades op basis van olijfolie en drinken een dagelijks drankje met belangrijke bestanddelen van olijfolie: vitamine D en omega 3. Een andere groep koppels, een controlegroep, gebruiken meer zonnebloemolie tijdens het koken, eten tapenades op basis van zonnebloemolie en krijgen een drankje voorgeschoteld met de bestanddelen van deze olie. Het onderzoek is momenteel nog lopende, maar de wetenschappers zijn heel optimistisch. De verschillen tussen beide groepen, en dus meer bepaald de effecten van olijfolie op vruchtbaarheid, zullen opvallend zijn, zo klinkt het.

De wetenschappers baseren zich op onderzoeken die eerder al wezen op de positieve effecten van olijfolie op vruchtbaarheid. Zo toonden studies aan dat de vitaminen en vetten in olijfolie leiden tot een snellere embryo-ontwikkeling na IVF-behandelingen.

Bron: goed gevoel

Reactie van onze redactie:
Olijfolie heeft al eerder positieve effecten laten zien in onderzoeken.
Echter het is te vroeg en dit onderzoek is ook te klein om echt de conclusie te maken dat je door olijfolie te gebruiken makkelijker zwanger zou worden.
Aan de andere kant: olijfolie is zeker gezond en het kan geen kwaad om het te proberen.
Het drankje wat de groep die sneller zwanger werd gebruikt bevat 10 mg vitamine D en 2 g omega 3 vetzuren.
In Nederland wordt sowieso aan zwangeren geadviseerd om 10 mg vit D te gebruiken én 2 keer per week vis te eten.
Tot nu toe is niet bekend of het innemen van capsules met vis vetzuren (omega 3 vetzuren) hetzelfde effect heeft als het eten van vis. In boven omschreven onderzoek lijkt dit wel zo te zijn, zij gebruiken immers een omega 3 vetzuur supplement en geen vis om de gewenste hoeveelheid omega 3 vetzuren binnen te krijgen.
Het Mediterraan dieet (gebruik van plantaardige olie, veel vis, groenten en fruit en weinig koolhydraat rijke snacks) heeft bewezen effect op een gezond verloop van je zwangerschap én de gezondheid van je kind voor de rest van zijn leven.
Alles weten over gezonde voeding in de zwangerschap, lees ons dossier gezondheid.

Voor nu zeggen we: Zwanger worden, gebruik olijfolie  🙂

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen