Zwangeren werken te lang door met klachten

Zwangeren werken te lang door met klachten

Vrouwen werken tijdens de zwangerschap steeds vaker door bij klachten. Vooral hoogopgeleide vrouwen zijn geneigd om serieuze pijnsignalen weg te wuiven onder het mom van zwangerschapspijntjes. Zij vergroten hierdoor het risico op langdurige lichamelijke ongemakken.

Dat stelt Wanda Leerssen, bekkenfysiotherapeut van Corpus Liberum en FysioVandaag. Ze wordt in haar mening gesteund door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, de brancheorganisatie voor fysiotherapeuten.

Klachten
Als vrouwen niet goed naar hun lichaam luisteren, lopen ze een grotere kans op zware bekken- en rugklachten. Daarnaast hebben ze een verhoogd risico op incontinentie, zegt Leerssen.

„Een grote groep wil koste wat kost door blijven werken tot aan het zwangerschapsverlof.

Om minder pijn te hebben, dragen ook veel gezonde vrouwen tegenwoordig bijvoorbeeld een bekkenband. Serieuze klachten worden zodoende verbloemd. Vrouwen blijven alledaagse dingen doen, terwijl ze daar eigenlijk fysiek niet meer toe in staat zijn. Dat kan zowel op de korte als lange termijn vervelende consequenties hebben.”

Bekkenpijn komt volgens Leerssen het vaakst voor. Rond de veertiende week van de zwangerschap hebben vier op de tien vrouwen last die voorheen nooit klachten hadden. Bij de groep met een voorgeschiedenis van lage rugpijn kampen twee op de drie vrouwen dan al met bekkenpijn. Vanaf dertig weken heeft respectievelijk 67 en 89 procent last. Een jaar na de zwangerschap loopt 35 procent van alle Nederlandse vrouwen nog rond met bekkenklachten.

Oplossing
Deze percentages kunnen fors dalen als vrouwen bij ongemakken bijtijds aan de bel trekken, verzekert Leerssen. “Veel klachten vloeien voort uit een verkeerde houding. Zo zie je veel zwangere vrouwen waggelen of een beetje voorover hangen. Dat alles zorgt voor een grote belasting op de lage rug en het bekken. Met een goede houding en het op een goede manier gebruiken van de buik- en bekkenbodemspieren kun je veel ellende voorkomen. Ook kunnen stabiliteitsoefeningen ervoor zorgen dat vrouwen zich beter voelen.”

Vrouwen kunnen bij klachten voor advies onder meer terecht bij hun huisarts, verloskundige of een (bekken)fysiotherapeut. Als je therapie wilt volgen, is het wel verstandig om vooraf te kijken of, en zo ja in hoeverre, je hiervoor bent verzekerd.

Bron: metronieuws

Noot van de redactie van Babyopkomst: Realiseer je dat de persoon die bovenstaande schrijft fysiotherapeut is, ze predikt dus wel voor eigen parochie. Toch is het belangrijk om klachten serieus te nemen en op tijd aan de bel te trekken.

Vind jij het belangrijk om goed voor je lijf te blijven zorgen nu je zwanger bent kijk dan eens naar onze online cursus 'Fit en in balans zwanger en bevallen'.

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.