Slechts 25% zwangeren krijgt voldoende omega 3 vetzuren binnen.

Onderzoek onder 600 zwangeren toont aan dat slechts 27% van de zwangeren en 25% van de jonge moeders voldoende van het omega 3 vetzuur DHA binnenkrijgt.

vis_consumptieHet onderzoek is uitgevoerd door het Alberta Pregnancy Outcomes an Nutrition (APrON) onderzoek. APrON volgt ruim 2000 zwangeren en hun kinderen uit Calgary en Edmonton.
Het belangrijkste doel van APrON is om de relatie te begrijpen tussen de voedingsstatus in de zwangerschap en de geestelijke gezondheid van de zwangere alsmede de gezondheid en ontwikkeling van haar kind.

Als onderdeel van het project onderzocht het APrOn team 600 zwangeren gedurende en na hun zwangerschap om te kijken of de inname van  omega 3 (lange keten meervoudig onverzadigde) vetzuren voldoende is volgens de geldende richtlijnen.

Omega-3 lange keten vetzuren bestaan uit EPA, DPA en DHA. Een combinatie van deze drie in de juiste hoeveelheid is in de zwangerschap nodig voor een goede ontwikkeling van de foetus en placenta en is absoluut noodzakelijk voor de ontwikkeling van de pasgeborene, met name voor de ontwikkeling van de hersenen zijn omega-3 vetzuren onmisbaar.

In Europa is het advies voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven om minimaal 200 mg DHA per dag binnen te krijgen.

Uit het APrON onderzoek blijkt dat de meerderheid van de deelnemers, ondanks een hoge opleiding en -inkomen, de aanbevolen hoeveelheid NIET haalt.
Slechts 27% van de zwangeren en 25% van de vrouwen die borstvoeding geven haalt de aanbevolen hoeveelheid van 200 mg DHA.
Schaal-en schelpdieren, vis en zeewier dragen voor  79% bij aan de totale n-3 lange keten meervoudig onverzadigde vetzuren inname via voedingsmiddelen, waarbij het meeste van zalm afkomstig is.

De meerderheid van de zwangeren haalt de aanbevolen hoeveelheid DHA niet!

Uit het onderzoek bleek verder dat zwangeren die een supplement met omega-3 vetzuren nemen een 11 x hogere kans hebben om de aanbevolen hoeveelheden wel te halen.
Door twee keer per week vette vis te eten kan de aanbevolen hoeveelheid gehaald worden.

Bron; Sciencedaily (in Engels)

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen