Veel onrust door nieuws rondom listeria besmettingen

De afgelopen dagen was in bijna ieder nieuwsitem wel een bericht over meerdere gevallen van listeria besmetting.

20 mensen zijn in de afgelopen 2 jaar ziek geworden door listeria besmetting én 1 vrouw heeft een miskraam gekregen door het eten van besmette vleeswaren afkomstig van één bepaalde fabriek.

Verloskundigenpraktijken worden sindsdien overspoeld met vragen over deze besmetting door zwangeren die ongerust zijn.

Op zich natuurlijk heel terecht, maar ook heel onnodig.

Jaarlijks worden ongeveer 80 patiënten met een listeria-infectie gemeld bij het RIVM. Het aantal besmettingen zal nog veel hoger liggen omdat de besmetting veelal niet herkend wordt.

Het enige unieke aan de besmetting van de afgelopen 2 jaren is dat er achterhaald is wat de bron van de besmetting was. Normaal blijft dit onbekend.

Er is dan ook geen reden tot extra bezorgdheid bij zwangeren, houd je gewoon aan de adviezen die gegeven worden ter voorkoming van besmetting met listeria (of toxoplasmose of welke andere ziek maker dan ook).

Wij hebben een super handige lijst voor je samengesteld waar je in één oogopslag ziet wat je wel of liever niet mag eten.

Doordat de diverse nieuwsmedia dit bericht zo groot brachten en vooral ook vaak de aandacht richtte op de risico’s in de zwangerschap is er veel onrust ontstaan. Onnodige onrust, maar zo werkt het bij nieuwsredacties, alles om aandacht te krijgen….

meer info over de recente besmettingen: RIVM

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen