Zwanger worden? Vermijd stress.

stress-lessWat al lang werd vermoed is nu wetenschappelijk bewezen: vrouwen die veel stress ervaren hebben een fors lagere kans om zwanger te worden.

De universiteit van Louisville School of Public health en informatie wetenschappen, onder leiding van Kira Taylor, volgden 400 vrouwen jonger dan 40 jaar die seksueel actief waren en zwanger wilden worden. Zij volgden deze vrouwen gemiddeld 8 menstruele cycli.
De vrouwen hielden een dagboek bij met informatie over hun menstruatie, wanneer ze gemeenschap hadden, gebruik van alcohol, roken en hoeveel koffie ze dronken. In het dagboek vermeldde de vrouwen dagelijks hoeveel stress ze ervaren die dag. Ook werden verschillende urinemonsters van de vrouwen gedurende de onderzoeksperiode onderzocht.

De onderzoekers vonden bewijzen dat vrouwen die rond de periode van ovulatie (eisprong) veel stress ervaren, 40% minder kans hebben om die maand zwanger te worden. Ook vonden ze dat vrouwen die altijd veel stress ervaren zelfs 45% minder kans hebben om zwanger te worden.

De uitkomsten zijn gecorrigeerd voor leeftijd, BMI, gebruik van alcohol, roken, en regelmaat van gemeenschap hebben.

“Deze bevindingen voegen meer bewijs toe aan het beperkte onderzoek wat er is gedaan naar de invloed van stress op de vruchtbaarheid” zegt Taylor. “De resultaten zouden vrouwen die zwanger willen worden moeten motiveren om hun kansen op een zwangerschap te verhogen door actief stappen te ondernemen om stress te verminderen. Denk hierbij aan meer bewegen en/of het volgen van een ontspanningscursus.”
“Er zijn nog steeds mensen die sceptisch dat emotionele en/of psychische factoren de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden,” zegt Taylor. “Ik hoop dat ons onderzoek een wake-up all is voor zowel artsen als vrouwen die zwanger willen worden dat je psychische gezondheid minstens zo belangrijk is als je lichamelijke gezondheid als het gaat om zwanger worden.”

Bron:
Sciencedaily

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen