Week 15. 9 cm en 60 gram

Week 15. 9 cm en 60 gram

Week15Van week tot week zwangerschap week 15

De baby: Groeien is het sleutelwoord voor de komende periode. Ongeveer 9 cm lang en 60 gram weegt hij nu, maar in principe is alles aangelegd en moet de baby dus alleen nog groeien en zijn functies verbeteren. De botten worden steeds sterker. Tot nu toe was het vooral kraakbeen maar langzaam maar zeker wordt het steeds meer “echt” been. Let dus goed op je calciuminname, want je baby heeft veel calcium nodig om sterke botten te krijgen.
Het gehoor begint zich te ontwikkelen. Je baby kan nu jouw hartslag en darmgerommel horen.

Jij: Er verandert veel in je lichaam als je zwanger bent. Zo krijg je veel meer bloed en moet je hart harder werken om dit extra bloed rond te pompen. Op dit moment werkt je hart zo’n 20% harder dan buiten de zwangerschap. Tegen de tijd dat je gaat bevallen werkt je hart zelfs 50% harder dan buiten de zwangerschap.

Jij voelt je inmiddels waarschijnlijk wat beter. Meestal is de misselijkheid nu over en ook de vermoeidheid is vaak voorbij.

Nu breekt voor de meeste zwangere een periode aan dat ze zich goed voelen en het idee hebben de hele wereld aan te kunnen.

Als je in verwachting bent van je eerste kindje, voel je waarschijnlijk nog geen leven (meestal pas rond de 20e week), krijg je een tweede of volgende kindje, dan kan je zal je hem nu zo ongeveer gaan voelen.

Een kraamverzorgende moet in principe voor de 16e week geregeld zijn, dus als je dat nog niet hebt gedaan ga er dan zo snel mogelijk achteraan. Op de site lees je alles over het aantal uren waar je recht op hebt en wat je van een kraamverzorgster mag verwachten. Ook vind je alle kraamcentra bij onze postcodezoeker.

Wist je dat wij een tool hebben die je automatisch naar de juiste week van je zwangerschap brengt en je info geeft over de ontwikkeling van je baby in die week, tips en adviezen van onze verloskundige, alle to-do’s op een rijtje en je precies vertelt wat je die week zou moeten regelen/lezen enzovoort. Wel zo makkelijk; in 1 klik altijd bij jouw zwangerschapsweek met alle relevante info.

Met de tool Mijn gewicht houd je grip op je gewicht en krijg je tips en adviezen hoe jij ervoor zorgt dat je niet teveel of te weinig aankomt. Afgestemd op jouw BMI!

Interessant om nu te lezen:

Verder naar week 16.


Interessante artikelen voor deze zwangerschapsweek

babyuitzet; inkopen voor je baby en jezelf Inkopen voor je baby en jezelf

LEUK, op pad voor de babyuitzet! Maar voor je de winkel ingaat zijn er een aantal dingen die je zou moeten weten. In ons Dossier babyuitzet lees je precies waar je op moet letten. Want MOOI is niet de enige eis! Ons dossier Baby uitzet geeft je volledig onafhankelijke informatie over alles wat je nodig […]

meer lezen ...
Seks in de zwangerschap Is het veilig; seks

Er is zoveel onduidelijkheid over seks in de zwangerschap, wat mag nu wel en wat liever niet?

meer lezen ...
Kraamzorg

Tijdens de eerste controle bij de verloskundige, krijg je meestal een inschrijfformulier mee voor kraamverzorgster. In principe moet je de kraamverzorgster voor de 16e week van je zwangerschap aanvragen. Kraamzorg wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering, maar kent wel een eigen bijdrage. In 2015 is deze eigen bijdrage € 4,15 per uur. Afhankelijk van hoe je verzekerd […]

meer lezen ...
Zwangerschapscursussen, het aanbod is groot. Waar let je op? Zwangerschapscursussen

Er is veel keuze als het gaat om zwangerschapscursussen, maar ook veel kwaliteitsverschil.

meer lezen ...
Huidproblemen Jeuk, puistjes, vlekken. Alles over huidproblemen

Jeuk, striae, vlekken, allerlei huidproblemen doen zich voor in de zwangerschap. Kun je er iets tegen doen?

meer lezen ...
Obstipatie (verstopping) Verstopping

Verstopping, met een duur woord obstipatie, komt veel voor in de zwangerschap. Door de invloed van hormonen tijdens de zwangerschap is je darmwerking minder dan anders. Bovendien neemt je lichaam in de zwangerschap meer vocht op, waardoor de ontlasting minder smeuïg en soepel is. Daardoor kan verstopping (obstipatie) ontstaan. Belangrijk bij obstipatie (verstopping) is dat […]

meer lezen ...
Vervolgcontroles in de zwangerschap Eerste controle, vervolgcontroles

Wat gebeurt er tijdens de vervolgcontroles bij je verloskundige?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen