Week 18. 14 cm lang en alweer 200 gram, in één week 50 gram gegroeid

Week 18. 14 cm lang en alweer 200 gram, in één week 50 gram gegroeid

Week18

Van week tot week zwangerschap week 18

De baby: 14 cm lang (kruin-stuitlengte) en alweer 200 gram, in één week 50 gram gegroeid!
De verbindingen tussen de zenuwen en de spieren worden verfijnder. Dit betekent dat je baby nu voor het eerst bewegingen bewust kan gaan uitvoeren. Voorheen waren bewegingen vooral reflexen, nu kan de baby bedenken dat hij wil schoppen en dat vervolgens ook doen. De baby kan de hik krijgen, dit kan wel een half uur duren, als dit je tweede of volgende kindje is voel je dit doordat je om de 2 tot 4 seconden een schokje voelt.

Hoewel de oogleden nog steeds gesloten zijn, reageert de baby wel op licht. Als er scherp violet licht op de buik schijnt zal de baby zijn ogen beschermen door zijn hand voor de ogen te houden.

Jij:
Voor de meeste zwangere vrouwen is dit een rustige periode. Er zijn niet veel klachten en voor de meeste medische complicaties is het nog te vroeg. Hoge bloeddruk en zwangerschapssuiker ontstaan meestal pas ruim na de 20e week

De baarmoeder reikt nu ongeveer tot zo’n 2 vingers onder  je navel en veroorzaakt nog maar een kleine bolling, bij een tweede kindje kan je buik al heel wat dikker zijn.

Een veelvoorkomende klacht in deze periode is bandenpijn. Een scherpe pijn aan weerszijde van de baarmoeder die door kan trekken naar je schaambot en zelfs tot in je vagina. Deze pijn wordt veroorzaakt door de rek die komt op de banden.
De baarmoeder groeit nu heel hard en de banden worden dus flink opgerekt. Bij bepaalde bewegingen kan dit flink zeer doen.
Meestal helpt het als je rustig gaat liggen en eventueel iets warms tegen je buik legt. De banden komen dan tot rust en de pijn neemt af.
Als je er veel last van hebt, dan is het prettig om je buik en banden te ondersteunen.

20 weken echo:

De verloskundige zal jullie gevraagd hebben of jullie de 20 weken echo willen laten maken. Waarschijnlijk hebben jullie volmondig JA gezegd. Leuk immers om nog een keer naar jullie baby te kijken. Veel stellen realiseren zich amper dat de 20 weken echo een keuze is. Het is geen pretecho, maar een serieus medisch onderzoek waar je beiden goed over moet nadenken of je dit wilt. Het is niet altijd leuk….Bespreek daarom serieus of jullie de 20 weken echo willen.

Sexy….maar niet zo verstandigSexy....maar niet zo verstandig

Nu je buik dikker wordt verandert het zwaartepunt van je lichaam. Daarnaast zijn je gewrichten minder stabiel. Zwikken, lage rugpijnen andere ongemakken kan je voorkomen door een goede houding en, helaas dames, daar passen hoge hakken even niet bij als je zwanger bent.
Ga dus op pad voor een paar stevige, goed zittende schoenen, die hoeven echt niet truttig te zijn.

 

Interessant om nu te lezen:

Verder naar week 19


Interessante artikelen voor deze zwangerschapsweek

To Do 2e trimester To Do 2e trimester

Van erkennen tot je baby-uitzet. Zoveel te regelen in de tweede drie maanden.

meer lezen ...
Is het veilig om je haar te verven? Is het veilig: beauty en wellness

Is het veilig om je haar te verven of permanenten? Mag je alle verzorgingsproducten gebruiken?

meer lezen ...
Is het veilig vrije tijd en werk Is het veilig: vrije tijd en werk

Er doen allerlei verhalen de ronde over wat veilig is en wat niet, wij vertellen je precies wat veilig is.

meer lezen ...
20 weken echo 20 weken en/of specialistische echo

De 20 weken echo is een medische echo bedoelt om te kijken of je baby geen afwijkingen heeft. M.b.v. de echo kunnen veel aandoeningen die goed zichtbaar zijn (open rug, hartafwijkingen, nierafwijkingen, afwijkingen aan het skelet, open buikwand, gespleten gehemelte ed) worden opgespoord. De twintig weken echo is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. […]

meer lezen ...
Bandenpijn in zwangerschap Bandenpijn

Er zijn verschillende soorten bandenpijn. Zo herken je het.

meer lezen ...
Verlofregelingen Verlofregelingen

Welke verlofregelingen zijn er als je zwanger bent? Hoe zit het precies met zwangerschapsverlof? Hoeveel dagen heeft je partner recht op verlof? Wat als je werkloos of ziek bent? En hoe is het geregeld als je zelfstandige bent?

meer lezen ...
Duizeligheid Duizeligheid, hartkloppingen en kortademigheid

Duizeligheid, hartkloppingen en kortademigheid komen regelmatig voor in de zwangerschap. Je kunt zelf veel doen om het onder controle te krijgen.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen