Week 26. 33 cm en ruim 800 gram

Week 26. 33 cm en ruim 800 gram

Week26

Week 26 zwangerschap van week tot week

De Baby: De lengte is nu ongeveer 33 cm en hij weegt ruim 800 gram, lang en dun dus. Van het onderhuidsvet is dan ook nog niet veel gevormd. Door het ontbreken van het onderhuidsvet is de huid van de baby rood van kleur. De bloedvaten schijnen nog door de huid heen.
Deze week gaan de longen voor het eerst surfactant maken. Dit is een stof die ervoor zorgt dat de longblaasjes open blijven staan en dus niet meer aan elkaar verkleven. Als de longblaasjes open blijven staan is er pas uitwisseling mogelijk van zuurstof en koolzuur.

Jij: Veel vrouwen maken zich (soms onbewust) zorgen of alles wel goed is met de baby en hoe het zal gaan met de bevalling en de periode erna.
Bezorgdheid wordt vaak veroorzaakt door onzekerheid. Alles is zo nieuw. Er groeit een mensje in je lichaam waar jij op dit moment alleen alle zorg voor hebt.

Groeit hij wel goed, zal alles wel goed zijn, hoe verloopt de bevalling?
Kan ik dat wel aan, raak ik niet in paniek? Allemaal dingen waar veel vrouwen zich zorgen over maken. Het valt ook allemaal niet mee. Er verandert zoveel en je hebt er zelf zo weinig grip op.

Daarom gaat het deze week vooral over het voorbereiden op je bevalling:

 

Waar wil je bevallen?
Jullie zullen er ongetwijfeld al eens over gesproken hebben: Waar wil je bevallen? Niet zo’n makkelijke keuze, vooral omdat er veel onduidelijkheden en onwaarheden circuleren over wat nu veilig is en wat niet. Laat één ding voorop staan: Je moet daar bevallen waar JIJ je het prettigst voelt.
Maar om te bepalen waar jij je het prettigst voelt is het wel fijn om de feiten op een rij te hebben.

Warm water helpt
Warm water
is bewezen effectief bij de bevalling. Niet alleen om de pijn beter te verdragen, maar zeker ook om de ontsluiting te bevorderen.

Bereid je goed voor
Rond 30 weken gaat de verloskundige met je bespreken wat je wilt rondom de bevalling.
Om te bepalen wat je wilt is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Wie wil je erbij hebben, wat moet je in huis hebben, wat neem je mee naar het ziekenhuis. Wat kun je doen om de pijn hanteerbaar te houden, welke vormen van pijnbestrijding zijn er, zowel thuis als in het ziekenhuis. En ga zo maar door.
Ons dossier voorbereiden bevalling vertelt je alles wat je wilt (en zou moeten) weten.

Door de bezorgdheid slapen veel vrouwen slecht. Heb je last van slapeloosheid probeer dan je dieet eens aan te passen: ontbijt en lunch mogen eiwitrijk zijn, maar het avondeten liever niet. Dit betekent dat je ’s avonds beter geen groot stuk vlees of vis kunt eten.

Meer tips over slecht slapen lees je op de site.

Wie doet wat?
Je kan met verschillende zorgverleners te maken krijgen in je zwangerschap of tijdens je bevalling. Maar wie is wie? Wat is ieders verantwoordelijkheid?

Verder naar week 27


Interessante artikelen voor deze zwangerschapsweek

Zwangerschapssuiker Zwangerschapssuiker

Diabetes Gravidarum, oftewel zwangerschapssuiker geeft verhoogde risico’s voor moeder en kind.

meer lezen ...
Achternaam Welke achternaam krijgt je kind

Naast de keuze voor de voornaam mogen jullie ook kiezen welke achternaam jullie kind krijgt. Hier zijn wel een paar regels aan verbonden.

meer lezen ...
Seks in de zwangerschap Seks in de zwangerschap

Wat mag wel of niet qua seks in de zwangerschap?

meer lezen ...
Waar kun je bevallen? Waar kun je bevallen?

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende plekken om te bevallen? Wij zetten de feiten op een rij.

meer lezen ...
Hoge bloeddruk Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk, ook wel zwangerschapsvergiftiging genoemd, is een veelvoorkomend probleem in de zwangerschap. Hoe ontstaat het, wat zijn de risico’s, kun je er zelf iets tegen doen?

meer lezen ...
Blaasontsteking Blaasontsteking

In de zwangerschap heb je een verhoogde kans op een blaasontsteking. De verhoogde kans op een blaasontsteking in de zwangerschap komt omdat de blaas van zijn plaats wordt gedrukt door de groeiende baarmoeder. Hierdoor moet je heel vaak plassen, maar er blijven ook makkelijker restjes urine in de blaas zitten. Bovendien bevat de urine meer […]

meer lezen ...
Spataders en aambeien in de zwangerschap Spataders

Spataders en aambeien zijn een veelvoorkomend probleem. Kun je ze voorkomen?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen